Yerel >> Bizim Gazete


Gaziemir Sabiha Gökçen İlkokulunda "Atıklar" yeniden Hayat buluyor


Link [2022-06-02 21:09:48]



‘Çevreci Okul’ unvanını alarak uluslararası yeşil bayrak kazanan İzmir Gaziemir Sabiha Gökçen İlkokulu öğrencileri ve öğretmenleri, geri dönüşüm projeleriyle atıklara yeniden hayat veriyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı ‘Çevre Dostu 1000 Okul Projesi’ kapsamında çalışmalarına hız kesmeden devam eden İzmir Gaziemir Sabiha Gökçen İlkokulu öğrencileri ve öğretmenleri, ‘Çevreci Okul’ unvanını alarak yeşil bayrak kazandı. Özellikle geri dönüşüm noktasında önemli çalışmalar yaparak farkındalık oluşturan öğrenciler, ‘Geri Dönüşüm Kütüphanesi’ ve ‘Geri Dönüşüm Oyuncaklar’ çalışması ile atık eşyaları yeniden hayata kazandırıyor!

 

Okullarda enerji tüketiminin azaltılması, yenilenebilir enerji sağlanmasını öğrencilere somut olarak anlatmak, öğrencileri geri dönüşüm ve sıfır atık konularında bilinçlendirmek amacı ile Milli Eğitim Bakanlığı Çevre Dostu 1000 Okul Projesi’ni başlattı.  Gaziemir Sabiha Gökçen İlkokulu öğrencileri ve öğretmenleri ile kolları sıvayıp hayal gücüyle, atık ürünlerden plastik oyuncaklar, küçük ev aletleri, uzaktan kumandalı gırgır, plastik kutulardan elbise yaparak sergi düzenledi.

 

Günümüz dünyasında en kıymetli olayın enerji olduğunu kaydeden Okul Müdürü Recep Delice okulda Projeler üretmeye devam edeceklerini ifade etti.

Geri Dönüşüm Kütüphanesi ve Geri Dönüşüm Oyuncakları projesi hakkında bilgi veren Gaziemir Sabiha Gökçen İlkokulu Müdürü Recep Delice, “Okulumuz A ve B Blok iki binadan oluşmakta. B Blokta 3. 4. sınıflar eğitim görmekte ve yararlanabilecekleri bir kitaplık bulunmaktadır. Ancak 1. 2. sınıfların eğitim gördüğü A Blokta kitaplık bulunmuyordu. Öğrenciler sınıf kitaplıklarından yararlanıyordu. A Blokta da bina girişinde bir köşeyi tamamen geri dönüşüm malzemelerinden oluşan bir kitaplığa dönüştürdük. Öğrenciler okula girişlerinde, ders aralarında ilgi duydukları kitapları okumaktalar. Depomuzda tamamen atıl durumda bulunan malzemelerden oluşan bu Geri Dönüşüm Kitaplığı öğrencilerimizin de hayli ilgisini çekti ve çocukların kitap okuma alışkanlığına katkı sağladı. Bunun yanında Öğretmen ve öğrencilerimizle birlikte; çevre konulu resim, fotoğraf, şiir ve slogan yarışmaları yapmayı düşünüyoruz. Bu projede özellikle geri dönüşüm için atık toplama çalışmalarına başlayacağız. Çevreci ve çevre dostu bir okul olarak çevremize örnek olmak istiyoruz”

 

SABİHA GÖKÇEN İLKOKUL’UNDA, YAĞMUR SULARI BOŞA AKMIYOR

 

Yağmur Suları boşa akmasın, balkonlar yeşersin sloganıyla yola çıktıklarını ifade eden Gaziemir Sabiha Gökçen İlkokul Müdürü Delice, “Günümüz dünyasında en kıymetli şeyin enerji olduğunu biliyoruz. Okul çatısındaki oluklardan boşa akıp giden yağmur sularını borularla balkonda bulunan bir depoya biriktirdik. Yine balkonda bulunan çiçeklerimizi, ekip diktiğimiz sebzeleri ve küçük meyve ağaçlarını bu suyla sulayıp geri dönüşüme kazandırdık. Bunun adına da ‘Yağmur Suları Boşa Akmasın, Balkonlar Yeşersin’ dedik. Yine bu bitkiler içinde atık yemeklerden (kompost) gübre üretilmesini de sağlayarak, bir geri dönüşüm daha sağlamış olduk. Böylece sıfır maliyetle bitki yetiştirmiş olduk. Bu örneği daha da geliştirip ileride okul bahçesindeki tüm ağaçları bu yöntemle sulamayı düşünüyoruz” dedi.

 

Öğrenmenin tekrardan geçtiğini ifade eden müdür Delice, “Doğru alışkanlıklar sık tekrarlarla kazanılır! Çünkü öğrenme tekrardır. Başarı tesadüf değildir. Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde çıkmamıştır. Eğitim de, öğretim de emek işidir. Önce eğitim, sonra öğretim gelir. Her olumlu eğitim evde, ailede başlar hayat boyu devam eder. Doğa Dostu 1000 Okul’dan biri olarak projeler üretmeye devam edeceğiz. Doğa zenginliklerle dolu bir hazine. İnsanoğlu olarak doğaya zarar vermeden, doğadan doğru yararlanmasını bilen nesiller yetiştirmeliyiz. Konuşmamı sevdiğim bir sözle bitirmek istiyorum. ‘Rüzgar çok hızlı estiğinde aptallar duvar örer, akıllılar ise yel değirmeni yapar” diye konuştu.

 



Çok Okunanlar

2024-09-18 16:59:42