Yerel >> Bizim Gazete


76 yıllık Lojistik Tecrübesi “ARSPET LOJİSTİK”


Link [2022-02-01 16:32:52]



Ege Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin sayılı Lojistik firmalarından olan ve Lojistik Sektöründe marka olmuş ArsPet Lojistik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aslan Savaşan ile İhracattın en önemli unsurlarından olan Lojistik Sektörü hakkında değerlendirme yaptı. ARSPET LOJİSTİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aslan Savaşan ile Lojistik sektörünün dünü, bugünü ve geleceğini konuştuk.

- Dünyanın her yerinde olduğu gibi karayolu taşımacılığı; Türkiye’nin iç ve dış ticaret faaliyetlerinde önemli role sahip. Sizin gördüğünüz Sektörün en önemli sorunlar nelerdir?  

Aslan Savaşan : Lojistik sektörü, sürdürülebilir büyümenin önemli bir parçası olması ve her geçen gün ekonomiye katkısının artması, sektörde karşılaşılan sorunların çözümü açısından önem arz etmektedir. Türkiye’de uluslararası karayolu yük taşımacılığı, uluslararası denizyolu yük taşımacılığından sonra ikinci sırayı alıyor. Yurt içi yük taşıma da karayolu taşımacılığı, yaklaşık %90 oranında tercih ediliyor. Karayolu taşımacılığı bu kadar büyük bir öneme sahip olması, kendi bünyesinde bazı sorunları da yanında getiriyor. Örneğin karayolu taşımacılığı sektörü, lojistikçiler, dış ticaret firmaları ve dağıtıcıları çok yakından ilgilendiren “ŞOFÖR KRİZİ” kriziyle karşı karşıya: Lojistik sektörünün can damarı olan şoför istihdamında yaşanan kriz, hem iç ticaret hem de dış ticaret faaliyetlerini etkileyecek duruma gelmiştir. Gerekli önlemler alınmazsa tedarik zincirinin kırılması neticesinde kısa vadede, ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Lojistik sektörünün önde gelen ülkelerden biri olan Almanya’da bile yaklaşık 40.000 kamyon şoförü açığı bulunmaktadır. İngiltere’de de şoför ihtiyacının da yaklaşık 100 bin civarında olduğu ifade ediliyor. Böyle örnekleri çoğaltabiliriz, Lojistikte şoför krizi acilen çözüme kavuşturulmalıdır.Ayrıca Türkiye uluslararası karayolu yük taşımacılığı sektörünün gündemindeki en temel sorunlarından bir tanesi “taşıma kotaları ile “şoför vizeleri”dir. Türkiye’ye kayıtlı olan yük taşıyan araçlar, 28’i AB üye ülkesi olmak üzere toplam 43 ülke tarafından uygulanan “geçiş belge kotası ve şoför vizesi” tarife dışı kısıtlamalarla karşılamaktadır.  Bu kısıtlamalar nedeniyle maliyetleri artan Türk lojistik firmaları, rekabet gücünü yitirmektedir. Ortaya çıkan haksız rekabet sonucunda yabancı ülke plakalı taşıtların ülkemiz ihracatındaki payı hızla artmakta; buna karşılık Türkiye’de kayıtlı taşımacılık firmalarımız pazar kaybı yaşamaktadır. Profesyonel Türk sürücülerimize uygulanan vize kısıtlamalarının ve vize süreleri içindeki kalış kısıtlamalarının yarattığı ek maliyetler ve zaman kayıpları taşımacılık firmaları açısından önemli mağduriyetlere yol açmaktadır.

- Pandemi sebebiyle 2020 yılında olan kapanmalar, Lojistik sektörüne etkisi nasıl oldu?  

Aslan Savaşan : 2020 yılı itibariyle dünyada ve Türkiye’de Covid-19’un etkilerini göstermesi sonucunda sınır kapıları bir bir kapanmıştı. Tüm Lojistik sektörünün ve bizim o dönemde yaşadığımız en büyük sorun, şoförlerin durumuydu. Gümrük kapılar kapalı, bir yere gidemiyorlar, gidenler dönemiyor. O dönemde yurtdışından gelen şoför 14 gün karantinada kalıyor,  zaten tecrübeli şoför bulmak zor iken çalışan personelimizin karantinaya girmesi sonucunda aktif şoför sayısında azalma oldu. Pandemi, lojistik sektörünü hem AB pazarında hem Ortadoğu ve Asya pazarında bir hayli etkiledi.

- Lojistik sektöründe yukarıda bahsettiğiniz sorunlara sektörün içinden biri olarak çözüm önerilerimiz nedir?  

Aslan Savaşan : TÜİK verilerine göre 2019’da taşımacılık hizmetlerinin ülke ekonomisine sağladığı döviz geliri 25 milyar dolara yaklaştı. Karayolu yük taşımalarının payı 10 milyar dolar civarında. Uluslararası yük taşımacılığı sektöründe yetki belgesine sahip faaliyet gösteren yaklaşık 4 bin firma ve yaklaşık 500 bin kişi istihdam ediliyor. Böylesine önemli bir sektörün “şoför” tedariki ve nitelikli şoför yetiştirilmesi için bir Şoför Akademisi kurulması gerekiyor. Şoför yetiştirme konusunda da sıkıntıların giderilmesi adına “Uluslararası Tır şoförü” yetiştiren bir okulun ya da akademinin acilen açılması gerekiyor. Uluslararası Tır şoförünün, hukuk bilmesi, yabancı dil bilmesi, asgari düzeyde gümrük mevzuatını bilmesi, gittiği bölgenin kültür bilmesi, harita okuma bilgisine sahip olması gerekiyor. Bunun içinde mutlaka bir okulunun olması ve bu konuya profesyonel açıdan bakılması gerekiyor. Bir taraftan ülkede işsizlik var diyoruz, milyonlarca işsiz iş arıyor, bir taraftan da kamyon ve tır şoförü bulunamıyorsa çuvaldızı kendimize batırmamız gerekiyor. Ayrıca “taşıma kotaları ile “şoför vizeleri”ndeki Türkiye olarak yaşadığımız sorunlarının ana sebebi; Profesyonel Tır şoförlerinin, “Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Vize Serbestisi Diyaloğu” kapsamında öncelikli muafiyet kategorisine alınmamış olmasından kaynaklanıyor. Sırf bu yüzden vize işlemlerinde sıkıntılara ve taşıma yaptıkları ülkelerde olması gerekenden fazla zaman geçirmesine ve ek maliyetlere neden oluyor. Tır şoförlerine yönelik uygulanan kısa süreli Schengen vizelerinde, kalış süresi kısıtlamasının kaldırılması sağlanmalı, AB tarafından kabul gören “güvenilirlik ve izlenebilirlik” kriterlerini karşılayan şoförlerin listesinin, AB Komisyonu’nun Schengen Bölgesi Vize Sistemi’nin yönetiminden sorumlu üst düzey yetkililerine verilerek kolaylık sağlanması gerekiyor.

ÜÇ NESİLDİR LOJİSTİK, “ARSPET LOJİSTİK”  

Lojistik Sektörünün önemli temsilcilerinden olan ARSPET LOJİSTİK’in1946 yılına dayanan geçmişi ve tecrübesiyle büyüyerek  hizmetlerine devam ediyor.

  ARSPET LOJİSTİK; büyük tır filosu ve profesyonel ekip ruhuyla Yurtiçi Taşımacılık, Express Kara Taşımacılığı ve Komple Kara Taşımacılığı hizmeti veriyor. Türkiye-Avrupa Transit Taşımacılığı ile Yunanistan, Hollanda, Lüksemburg, Slovakya, Fransa, Makedonya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Avusturya, Almanya, Belçika, İtalya, Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan ile tüm Avrupa ülkeleri ve  yolu olan Tüm dünyaya Lojistik çözümleri üretiyor.  

ARSPET LOJİSTİK ; LOJİSTİK SEKTÖRÜNE “76 YILLIK DAMGA VURAN GEÇMİŞİ”  

Ars-Pet Uluslararası Nakliyatın geçmişi 1946 yılına dayanır. 1946 yılında merhum Cevat Savaşan; ilk kamyonunu alıp Savaşan Kollektif şirketini kurup, Ödemiş-İzmir arası taşımacılık yaparak bugünkü Ars-Pet’in 76 yıllık serüvenini başlatmıştır. 1967 yılında Türkiye’de ilk kez kamyon şasesinden Otobüs yaparak Ödemiş–İzmir arası yolcu taşımacılığına başladı. Daha sonra yeni otobüsler alarak yolcu taşımacılığını daha da büyüterek 1978 yılına kadar yolcu taşımacılığına devam etti. Cevat Savaşan 1978 yılında Ülkenin Ekonomik gelişimlerine paralel olarak otobüsleri satıp Tamamen yük taşımacılığına yöneldi. 1980 yılında ülkemizin ihracatta önemli bir konumda olması ve lojistiğin gereksinim haline gelmesiyle birlikte yurt dışına açılarak İzmir’den Avrupa’ya transit seferlere başladı. Ülkemizde İhracatın sürekli artması ile başarılı bir grafik yakalayan ARS-PET her geçen gün Filosuna kattığı yeni araçlarla Ege bölgesinde ve Türkiye’de Uluslararası taşımacılık alanında önemli bir konuma geldi. 1996 yılında Vefat eden Merhum Cevat Savaşan’dan Bayrağı Devralan Oğulları Ayhan Savaşan ve Aslan Savaşan Akılcı çözümlerle işlerini daha da büyüterek Ars-Pet’i bugün Ege bölgesinin En büyük Türkiye’nin sayılı Lojistik Şirketi konumuna getirmişlerdir.  

ARSPET LOJİSTİK olarak Depolama / Antrepo, Yurtiçi Taşımacılık, Express Kara Taşımacılığı, Komple Kara Taşımacılığı hizmeti veriyor. 

 

Lojistik destek verdiği Ülkeler  

Yunanistan, Hollanda, Lüksemburg, Slovakya, Fransa, Makedonya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Avusturya, Almanya, Belçika, İtalya, Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan ile tüm Avrupa ülkeleri ve yolu olan Tüm dünyaya Lojistik çözümleri üretiyor.  

 



Çok Okunanlar

2024-09-20 04:44:45