Son Dakika >> Gazete >> Balkan Günlüğü


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Balkan turu başlıyor, darısı Kosova’nın başına inşallah


Link [2022-09-06 04:32:42]



Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşlarının davetine icabetle, 6-7-8 Eylül’de Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’ı kapsayan bir Balkan resmi turuna çıkıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız sağ olsunlar bizi de davet ettiler, onur duyduk, biz de naçizane heyette olacağız ve bu ziyaretleri yerinde takip edeceğiz.

. Bu önemli ve stratejik görüşmelerde, üç ülkeyle ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek. Başta ortak altyapı ve yatırım projeleri olmak üzere çeşitli alanlarda mevcut iş birliğinin daha da ilerletilebilmesi için yapılacak çalışmaların ele alınacağı görüşmelerde, Balkanlar’daki gelişmeler ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

. Her üç ülkede de DEİK tarafından iş forumları düzenlenecek. Bu iş forumlarına bu ülkelerle ticari ilişkisi olan iş adamlarımız katılacaklar.

. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan’ın Sisak şehrinde İslam Kültür Merkezi’nin açılış törenine de katılacak.

. Bu üç Balkan ülkesine yapılan ziyaretin zamanlaması da çok önemli. Bosna Hersek Merkezi Seçim Komisyonunca (CİK), geçenlerde yaptığı açıklamada, ülkedeki Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri, Bosna Hersek Parlamentosu üyeleri, Bosna Hersek Federasyonu Parlamentosu üyeleri, Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi üyeleri, Brçko Bölgesi Meclisi üyeleri ve kanton meclislerinin üyeleri için seçimlerin 2 Ekim’de yapılmasına karar vermişti. Bosna-Hersek’te 26 gün sonra önemli bir seçim var.

. Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 6 Eylül’de Bosna-Hersek’e gerçekleştireceği resmi ziyaretin önemine dikkat çekerek bu ziyaret iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılması ve bölgeye sakinleştirici ve dengeleyici bir etkiye sahip.” ifadesini kullandı. Gerçekten de güzel bir tespit. Sırbistan’ın Bosna-Hersek ve Kosova ile olan gerginliği, hatta Kosova-Sırbistan arasında bir ara savaş tam tamlarının çalmasının ardından bu ziyaret adeta rezene çayı gibi sakinleştirici bir etki yapacaktır.

. Balkanlardaki denge ve barışın en önemli mimarı ve hakem ülkesi Türkiye’dir. Bu her kes tarafından bilinen bir gerçektir.

. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu Balkan turuna önce Bosna-Hersek’ten başlaması Bosna’ya ve kardeş Boşnaklara verdiği önemi gösteriyor.

Ardından gidilecek ülke olan Sırbistan, Balkanlar için kritik öneme sahip. Türkiye’nin son dönemde Rusya ile olan yakınlığı, din ve akrabalık bağları olan Sırpları etkiliyor. Türkiye zaten Sırbistan ile yakın ilişkiler çok önceden kurmuştu.

. Bu arada Yunanistan’ın son günlerdeki saçmalıkları da gündem oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu Balkan ziyaretinde mutlaka Yunanistan da masada konuşulacaktır diye düşünüyorum. Yunanistan deyince aklıma Üstat Necip Fazıl Kısakürek geldi.

“Üstad Necip Fazıl 1965’te Kırklareli’nde bir konferans verir. Orada mahalli bir mecmua, bu münasebetle Necip Fazıl aleyhinde çok kötü şeyler yazmıştır. Durumu Üstad’a bildiriler. Bunun üzerine Üstad Necip Fazıl ‘ın: ‘Biz büyük meselelerle uğraşırken, bu fino da nereden çıktı?’ dediği rivayet edilir. .

Şimdi bu hikâyeyi neden yazdın diyeceksiniz? Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan adeta bir Dünya lideri gibi Rusya-ABD-AB arasında mekik dokuyor, Ukrayna savaşının tek kelimeyle kilit adamı, Suriye’de olayları yönlendiriyor, Azerbaycan’ın Ermenistan ile olan problemini çözüyor, şimdi de Balkanlara gidiyor ve Sırbistan ile Bosna-Hersek ve Sırbistan’ın Kosova ile olan ateşine su atacak, bölgeye denge ve serinlik gelecek…

İşte tam bu zamanda Yunanistan çıkıyor ve Türkiye’ye kafa tutmaya çalışıyor.

.

Kızımın küçük bir köpeği var. Malta Teriali. Adı da Barbie. Dışarda ne görse havlar saldırır. Tam bir zırıltı makinesi. Geçen gün de durup dururken bahçemizdeki kedilere havlayıp saldırdı. Saldırdığı o Kedi bizim köpeğe öyle bir pençe attı ki, bizim Barbie, viyaklayıp gerisin geri kaçtı. Gülmekten yerlere serildik.

Türkiye Cumhuriyeti Dünyadaki büyük meselelerle uğraşırken, ABD’nin kontrol ettiği Yunanistan çıkmış gürültü yapıyor. Tam bu sırada ne ilginçtir ki birden aklıma Üstadın yukardaki fino hikayesi geldi. Paylaşmak istedim.

.

Bu meyanda Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan Yunanistan’a çok güzel bir mesaj verdi: “Ey Yunan, bak tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur, ağır. Yunanistan’a bizim tek cümlemiz var, İzmir’i unutma. Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz.”

.

Cumhurbaşkanımız Balkan turuna çok kalabalık bir heyetle gidiyor. Dışişleri Bakanımız, İçişleri bakanımız, Kültür Turizm Bakanımız, Milli Savunma Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız, Ticaret Bakanımız, Diyanet İşleri Başkanımız, TİKA, Maarif, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler, YÖK Başkanlarımız bu önemli ziyarette olacaklar.

.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu son derece önemli Balkan ziyaretine eşlik etmek bizlere onur veriyor. Ziyaretlerin Türkiye ve Balkanlar için hayırlı olmasını diliyorum. Şimdi Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan… Darısı inşallah en yakın zamanda Kosova’ya inşallah. Zira kardeş ülke Kosova Sayın Cumhurbaşkanımızı özlem ve sabırsızlıkla bekliyor.

The post Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Balkan turu başlıyor, darısı Kosova’nın başına inşallah appeared first on Balkan Günlüğü Gazetesi.



Çok Okunanlar

2024-09-20 08:49:10