Haber >> Yaşam >> Yeni Şafak
Yönetmen Faysal Soysal’ın “Ceviz Ağacı” filmi, 6. Uluslararası Brezilya Film Festivali’nde “En İyi Film” Ödülü’ne layık görüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT’den yapım destekli film, yurt dışındaki festivallerden toplamda aldığı ödül sayısı 22 oldu. Yarın “Taste of Anatolia Film Festivali” kapsamında Londra’da da seyirciyle buluşacak.
Çiçeğe böceğe suya ekmeğe kitap: Kaynak niteliği taşıyor
Türk edebiyatının usta kalemi Ahmet Hamdi Tanpınar’ı anlatan “Bir Ses Ormanı Ahmet Hamdi Tanpınar” eseri Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları tarafından okurlarla buluşturuldu. Turgay Anar, Şerif Eskin ve Aykut Ertuğrul tarafından hazırlanan “Bir Ses Ormanı Ahmet Hamdi Tanpınar” kitabı, “Tanpınar’ın Kurmaca Dünyası”, “Tanpınar’ın Şiiri”, “Tanpınar’ın Estetiği ve Şehirleri”, “Tanpınar’ın Eleştirmenliği”, “Edebiyat Düşünce ve Tarihin Kavşağında Tanpınar” olmak üzere beş ana bölümden oluşuyor.
Çiçeğe böceğe suya ekmeğe kitap: Kaynak niteliği taşıyor
Kardeş Payı Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen ve yetim çocukların resimlerinden oluşan “Sil Baştan Başlamak Gerek Bazen” sergisi, Sirkeci Tren Garı’nda açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle “Gelecek Gençlerin” projesi kapsamında yapılan etkinliğin açılışında konuşan Telif Hakları Genel Müdürü H. Ziya Taşkent, serginin çok kıymetli eserlerden oluştuğunu söyledi. Dernek Başkanı Nurullah Yabanigül ise derneğin 2017’de kurulduğunu belirterek, proje kapsamında 6 ay boyunca çocukların sanatsal becerilerini geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu bağlamda kültür gezileri, atölye çalışmaları, farklı sanat dallarının tanıtımı ve uygulamaları gerçekleştirilmiş.
Sinemada ‘Müslüman kadın’ın temsil sorunu var: İslamî eğlenceli içerik mümkün
Kurulduğu günden itibaren farklı disiplinlerde yerli ve yabancı, nitelikli eserleri okurların beğenisine sunan VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), dördüncü yaş gününü kutluyor. Orhan Kemâl Tavukçu imzalı Yûnus Emre ve Dîvânı adlı eseri, yeni prestij kitabı olarak okurlarla buluşturan VBKY, dördüncü yaşında bu özel eser ile Anadolu’da yetişmiş en büyük Türk şairi ve mutasavvıflarından olan; Türk yazı dilinin ve millî edebiyatın mimarlarından Yunus Emre’yi, yaşadığı dönemi, beslendiği beşerî kaynakları ve etkilendiği fikirleri irdeliyor. 180’inci kitaba ulaşan VKBY, ayrıca dördüncü yaş gününü özel, web satışlarında yüzde 40 indirim yapıyor.
Sinemada ‘Müslüman kadın’ın temsil sorunu var: İslamî eğlenceli içerik mümkün
İzmir'de semazen Hasan Muçay, topladığı ağaç parçaları ve kütükleri işleyerek üzerine farklı tekniklerde resimler yapıyor. Mevleviliğe olan ilgisi sayesinde sema ile tanışan ve 1960 yılında semazen olan Hasan Muçay, İzmir Semazen Grubu'nda öğrencileriyle çalışmalarına devam ederken çocukluk tutkusu olan resim sanatını da sürdürüyor. Hasan Muçay, kütük üzerine resim yapmanın normalinden çok daha zahmetli olduğunu, önce tuvali hazırlamak için çalıştığını ifade ederek, "Farklı kentlerde 8 sergi açtım. Bu dokuzuncusu ve tamamen ağaç kütükleriyle olacak. Yakında İzmir’de 200 eserle 9. sergiyi açacağız" diye konuştu.
Sinemada ‘Müslüman kadın’ın temsil sorunu var: İslamî eğlenceli içerik mümkün
Yeni Şafak YouTube kanalında yepyeni bir program başladı. Algoritma adlı programda Ersin Çelik ile Muhammed Yazıcı 'Modern Dünyanın Kutsalları'nı konuştu.
Programı izlemek için:
İnsanın ve Hayatın Algoritması
Bursa’nın simgesi Tophane Saat Kulesi’nin asırlık saati, 30 yıl sonra çalıştırıldı. Tarihi saat ilk olarak Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 29’uncu yıl dönümü 31 Ağustos 1905’te törenle açılmıştı. Tüm Saatçi İşadamları Derneği (TÜSAD) Başkanı Hayrettin Akpınar’ın 2016’da kulenin bir köşesinde atıl duran 400 kilogram ağırlığındaki saat mekanizmasını görmesiyle, restorasyon süreci başladı. Belçika’da yaşayan saat restoratörü Fatih Serhat Yurtdakal, iki yıl sonunda saati çalışır duruma getirdi. Tarihi saat şimdi kulenin önüne yapılan özel bir cam kabin içinde sergileniyor. Saat başlarında gong çalan mekanizma, manuel olarak 24 saatte bir kuruluyor.
‘Kısmet’ tüm kadınların: Türk dünyası filmleriyle güçlenecek
Süleyman Çelebi’nin vefatının 600’üncü yıl dönümü nedeniyle Esenler Belediyesi tarafından sanat yönetmenliğini Mustafa Demirci’nin üstlendiği “7 Dilde Mevlid” programı düzenledi. Cumartesi akşamı Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programda Süleyman Çelebi’nin kaleme aldığı Mevlid-i Şerif; başta Türkçe olmak üzere Arapça, Kürtçe, Arnavutça, Boşnakça, Gürcüce ve Çerkezce okundu. Dinleyenleri mest eden Mevlid programı Kur’an-ı Kerim tilaveti ve yapılan dua ile son buldu.
‘Kısmet’ tüm kadınların: Türk dünyası filmleriyle güçlenecek
Sakarya’da faaliyet gösteren Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi, yıllar içinde kalıbı bozulmuş olan kitapları şekillendiriyor. Merkez bünyesinde açılan cilt sanatı kursu sayesinde yenilenen kitaplar, sanatta ihtisaslaşmak isteyen isimleri de bir araya getirdi. Sakarya Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Songül Ergün, öğrencileriyle cilt sanatını keşfe çıktı. Türk-İslam medeniyetinin var olduğu bir coğrafyada yaşadığımıza dikkat çeken Ergün, “İslam medeniyeti, kitap medeniyeti demektir. Kitabın yazılmasından okunmasına, korunmasından süslenmesine bizim için çok önemlidir. Korunması kapsamında ise cilt sanatı ortaya çıkıyor” diye konuştu.
Haydi çocuklar kütüphaneye
Jenny Molendyk Divleli’nin gerçek bir hikayeden ilhamla kaleme aldığı ve Ekinsu Kocatürk’ün resimlendiği “Daha Çok El” kitabının tanıtımı minik okuyucuların katılımıyla gerçekleşti. Ketebe Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı hakkında konuşan Divleli, “Türkiye’ye ilk geldiğim zaman bir aile toplantısında eşimin dedesi Yahya dedenin yaptığı pişmaniyeden etkilenerek yazdım kitabı. Kitapta da geçtiği gibi ‘En güzel pişmaniye kalabalıkla birlikte yenendir.’ Pişmaniyeyi iki kişide yapabilir aslında ama beraber yapıp beraber yerken daha lezzetli oluyor” dedi.
Türkçeye seyahat