Haber >> Sağlık >> Star Gazetesi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), iklim değişikliğinin bu yıl 30 ülkede benzeri görülmemiş sayıda daha çok ve daha ölümcül kolera salgınlarına yol açtığını açıkladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından daha önce 31 Aralık'a kadar uzatılmış tüm ilaçların rapor sürelerinin, 30 Haziran 2023'e kadar uzatıldığı açıklandı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, en çok görülen enfeksiyonların Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV), influenza, rhinovirüs ve Kovid-19 olduğunu, bunlardan korunmak için maske, mesafe ve hijyenin yanı sıra risk grubundakilerin hatırlatma dozlarını ihmal etmemesi gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "SMA Bilim Kurulumuz önümüzdeki haftalarda toplanacak. Gen tedavisiyle ilgili konuyu çok yakından takip ediyor. Etkinliğiyle ilgili yeterli kanıt görülürse bu tedaviyi vermekten asla geri durmayız." dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dr. Nilay Gündoğdu, hem hayvanları hem de insanları enfekte edebilen influenza-A virüsü yani grip genellikle solunum yoluyla bulaştığını ifade etti.
Strep A bakterisinin neden olduğu hastalıklar sebebiyle Avrupa'da hayatını kaybeden çocuklar endişe verirken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Durmuş Gönültaş, "Son dönemde Avrupa'da bazı vakalar oldu, özellikle cilt enfeksiyonuna bağlı bazı ölüm vakaları bildirildi. Türk hekimlerinin uzun yıllardır bildiği bir klinik tablo olduğu için vaktinde ilaç kullanımıyla bu tür durumların önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Menenjit vakalarında da son yıllarda maalesef biraz artış söz konusu. Eskiden daha az gördüğümüz bazı menenjit türlerini biraz daha sık görmeye başlıyoruz. Bununla ilgili en önemli şey; aşılama mutlaka yapılması gerekiyor" dedi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde görevli sağlık çalışanları, 400 gram olarak dünyaya gelen bebeğe hayata tutunması için özenle bakıyor. Organları gelişmeyen ve solunum yetmezliği yaşayan "parmak bebek"i kuvöze alan sağlık çalışanları, beslenmesinden bakımına tüm ihtiyaçlarıyla yakından ilgileniyor.
Medipol Bahçelievler Hastanesi'nden Tıbbı Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, bilinçsizce kullanılan yüksek doz takviye vitaminlerin akciğer kanseri riskini artırabileceğini belirterek, yapılan araştırmaların sigara içen erkeklerde fazla alınan B6 ve B12 vitaminlerinin akciğer kanserini yüzde 40'a kadar artırdığını gösterdiğini bildirdi.
Bangladeş'te ilk kez aşılanacak yeni doğan çocuklarda yüzde 99 koruyucu antikor geliştiren ve ağızdan alınabilen çocuk felci aşısı geliştirildi.
Türk hekimden çığır açacak buluş. Prof. Dr. Selim Suner, kansızlığı göz içinden sadece 2 saniye içinde ölçebilen bir uygulama geliştirdi. Suner'in yapay zeka destekli uygulaması eMoglobin ile kansızlık düzeyi, cep telefonuyla göz içinden çekilen bir kare fotoğrafla anında ölçülebilecek. Dünyada ilk olacak uygulama, en çok da saniyelerin bile önem taşıdığı kanamalı acil hastaların teşhisinde hayat kurtaracak.
Trabzon'da, katarakt şikayetiyle gittiği özel göz hastanesinde 4 kez ameliyat geçirdikten sonra enfeksiyon kapan sol gözünün görme yetisini kaybettiğini ve gözünden alınan numunelerin incelenmek üzere başka hasta ismiyle devlet hastanesine gönderildiğini öne süren Sebahattin Aydın (62), suç duyurusunda bulundu. Hastanelere adli ve idari soruşturma başlatıldı. Özel göz hastanesince "Nadir komplikasyon ile karşılaşılmış olup, gerekli tüm işlemler uygulanmıştır" denildi. Devlet hastanesinden ise "Delil gizleme veya sonuç vermeme söz konusu değil" açıklaması yapıldı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aralık ayının ortası ve ocak başında tekrar Kovid-19'da artış olma ihtimali bulunduğunu, grip aktivitesinin de kasımda başlayarak hızla yükseldiğini belirterek, aşı olunması ve maske takılması uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, domuz gribi ve Covid-19'u semptomlara bakarak ayırt etmenin mümkün olmadığına değinerek, "Grip enfeksiyonlarında kullandığımız antiviral ajanla Covid-19'da kullandığımız antiviral ajan birbirinden farklı, bu yüzden bunları ayırt etmek önemli. Erken dönemde yakaladığımız zaman verdiğimiz antiviral tedavi ile virüsün alt solunum yollarına inmesini engelliyoruz. Grip deyip geçmeyin, Covid- 19 kadar bulaşıcı ve öldürücü seyreden bir tablo olabilir" dedi.
Gaziantep'te, hasta ziyareti için gittiği hastanede sağlık taraması yaptıran ve kalbinde 5 delik bulunduğunu öğrenen 26 yaşındaki vatandaş ameliyatla sağlığına kavuştu. Sağlam, hastanede gerçekleştirilen açık kalp ameliyatının ardından taburcu edildi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, deve gribinin yeni pandemiye dönüşebileceği iddialarına ilişkin, "Deve gribi için endişe etmeye gerek yok" dedi.
Kistik fibrozis, solunum sistemi ve sindirim kanalında ağır hasar ile seyreden ciddi bir genetik hastalıktır. Bu hasar çeşitli organlarda kalın ve yapışkan mukus birikiminden kaynaklanır. Akciğerler, pankreas, karaciğer ve bağırsaklar etkilenen organların başında gelir. Peki Kistik fibrozis nedir, kimlerde görülür? Kistik fibrozis hastalığı ne zaman ortaya çıkar? İşte hastalığın tanımı ve belirtileri
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Kovid-19'un artık kış aylarında etkisini hissettiren bir mevsimsel virüse dönüştüğünü savunarak, son dönemde görülen grip salgınının Kovid-19'un yayılmasını dolaylı yoldan engellediğini ifade etti.
Uzman Diyetisyen Rengin Özbay, gribe karşı savunma kalkanı oluşturmak için yenilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Medicana Kadıköy Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Somay, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo, stresli bir işe sahip olmak, yanlış oturma ve aktif sigara içiciliğinin bel fıtığı açısından risk oluşturduğunu bildirdi.
Strep A hastalığı İngiltere'de can almaya devam ediyor. İngiltere'de Strep A enfeskiyonu vakaları artarken, bir ilkokul öğrencisinin hastalığa yenik düşmesi ile ölü sayısı 8'e çıktı. Covid-19 sonrası yeni bir panik yaşanırken, "Strep A hastalığı nedir? Strep A belirtileri nelerdir?" soruları gündeme geldi. İşte hastalığın bulaşma şekli ve belirtileri
Erzincan'da 4 yıldır yüz kısmında sinir ağrısı çeken yaşlı kadın, algoloji (ağrı uzmanlığı) kliniğinde yapılan ameliyatsız girişimsel işlemle acılarından kurtuldu.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, hastalanan çocuklarında bulaşın aktif olduğu ilk 48-72 saatlik dönemde okula gönderilmemesi gerektiğini belirterek, "Okullar, öğrencilerine solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun görüldüğü süreçlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların birbirlerine, oradan da ailelerine hastalık bulaştırmaları önlenebilir." dedi.
Bilim insanları, yaygın görülen bir beyin tümörünün 3 yeni alt türünü belirledi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Saygıdeğer, yaptıkları araştırmada koronavirüsün kanser hücrelerin yayılımını hızlandırdığını belirlediklerini söyledi.
Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Serdar Karaca, kanser artışına dikkat çekti. 2017 yılında kanserin dünyada bir numaralı ölüm sebebi haline geldiğini vurgulayan Karaca, "Kanser hastalığında yükseliş trendi bu şekilde ilerlerse, atlattığımız Covid-19 pandemisi gibi kanser pandemisinden bahsetmek mümkün hale gelebilir. İstatistiklere baktığımızda görüyoruz ki 2030 yılında geldiğimizde kanserli hasta sayısı maalesef günümüzdekinden 4 kat daha fazla olacak. Dolayısıyla bizim kanser hastalıklarıyla ilgili gereken önlemleri bugünden almamız lazım" dedi.
Azerbaycan'da, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE) benzeri bir yapının oluşturulması amacıyla Azerbaycanlı sağlık personeline Türk uzmanlarca eğitim verilmesine başlandı.
Dünyadaki ilk tükürük bazlı hamilelik testinin 2023 yılında Avrupa, Güney Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde satışa sunulması bekleniyor. "SaliStick" isimli test yüzde 95 oranında doğru sonuç veriyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Türkiye'nin başarılı sağlık hizmetlerini Avrupa ülkeleriyle kıyasladı. İngiltere ve Fransa'daki sağlık sistemine dikkati çeken Bakan Koca, "Türkiye'de, yılın ilk 10 ayında aile hekimliklerimizde 248 milyon 335 bin muayene yapıldı. Günlük ortalama muayene sayısı 827 bin 783. Bu sağlık sistemi dünyanın gözünde tütüyor." dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'de "sıfır Kovid-19 vakası" kapsamında uygulanan ve halkın tepkisine yol açan karantina ve kapanma gibi sert tedbirlerin hafifletilmesi girişimlerine destek verdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kara ambulanslarımız bu yılın ilk 10 ayında tam 5 milyon 707 bin 369 hastayı sağlık kurumlarına ulaştırdı" dedi.
Yurt dışına giden doktorlara ilişkin değerlendirme bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş, "İstifa edip özel sektöre geçmiş, istifa edip özel muayenehane açan ve istifa edip yurt dışına giden hekim gruplarımız vardı. Şimdi istifa sonrası dönüş için bakanlık ilana çıktı ve 7 bin hekim arkadaşımız kamuya dönmekle alakalı başvuru yaptı" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yılbaşından bu yana MHRS üzerinden 200 milyon randevu alındığını bildirdi.
Kolombiya'da DNA testi sonuçları doktorları şaşkına çevirdi. Teste giren kadın, öz kızının hem annesi hem dayısı çıktı. Yapılan incelemeler sonucunda uzmanlar bir tetra gametik kimerizim vakasıyla karşı karşıya olduklarını tespit etti.
Tıbbi Sekreterler Günü mesajları, bu günün anlam ve önemini hatırlatmak için paylaşılıyor. Sağlık sektörünün emektar çalışanları tıbbi sekreterlere özel bir gün olan Dünya Tıbbi Sekreterler Günü, her yıl 29 Kasım tarihinde kutlanıyor. Bu mesleği icra edenlere kutlama mesajları göndermek isteyenler için Tıbbi Sekreterler Günü mesajları haberimizde yer alıyor. İşte Dünya Tıbbi Sekreterlik Günü'ne ilişkin kutlama mesajları ve sözleri
Kış ayları ile birlikte soğuyan havalar, yaşadığımız ortamların hava kalitesine de etki ediyor. Özellikle fazla havalandırılmayan, kapalı mekânlarda virüs ve bakteriler daha uzun sürede havada kalıyor. Uzmanı, "Kış mevsimi şartlarında çamaşırların kurutulması için iç ortam yaygın bir şekilde tercih ediliyor. Yatak odalarında, oturma odalarında çamaşırların kurutulması ortam havasındaki nem oranını idealin üzerine çıkarıyor. Gözle görülmeyen bu alerjenler, yıl boyu devam eden alerjilerin sebepleri arasında" diye konuştu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tekirdağ'da ortaya çıkan 'sahte doktor'la ilgili, "Göreve başlaması ve maaş alması gibi bir durum söz konusu değil. Bize herhangi bir belge beyanda bulunmuşluğu yok. Bir iki gün içinde olay daha net anlaşılacak." ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, MHRS sistemi üzerinden alınan randevulara gitmeyen vatandaşların sayısını açıklayıp uyarıda bulundu.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin, astım krizi geçirme riskini iki katına çıkardığını ortaya koydu.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'ndan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aygün Gür, akciğer kanserinin yüzde 80 sigara içmeyle ilgili olduğunu, erkeklerde görülen kanserler içinde ilk sırada, kadınlarda ise 3'üncü sırada bulunduğunu ifade etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığı ve tedavisine ilişkin "SMA Bilim Kurulumuz, oral kullanımı olan etkisini göstermiş ikinci bir ilacın kullanımını önerdi. Bu ilacın kullanıma alınması için işlemleri başlattık. Ayrıca 27 bin sözleşmeli hekimin en geç 15 Ocak'a kadar açıktan atamasının yapılacak." dedi.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 700 bin kişi, gereksiz antibiyotik kullanımının da sebepleri arasında olduğu antimikrobiyal direnç nedeniyle hayatını kaybediyor, her 5 ölümden biri 5 yaş altındaki çocuklarda görülüyor.
Hollanda'da trafik kazası sonrası yatağa bağımlı kalan ve ambulans uçakla Türkiye'ye getirilen Hüseyin Hatipoğlu'nun tedavisine Kahramanmaraş'ta devam ediliyor.
Mersin'de 24 haftalıkken prematüre olarak 460 gram ağırlığında doğan bebek, 137 günlük tedavisinin ardından annesiyle buluştu. Zorlu sürecin ardından organlarının gelişmesiyle ağırlığı 1950 grama, boyu da 47 santimetreye ulaşan Nazimasu, yaşam mücadelesini kazandı.
"Beyin Göçü"yle Türkiye'ye gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, sağlık sistemini övgüler yağdırdı. Prof. Dr. Ceyhan, "Almanya'da doktor eksiği var. İngiltere'de hasta ameliyat beklerken ölüyor. Türk sağlık sistemi Avrupa ile karşılaştırılamaz." diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada ölüm nedenleri arasında 3'üncü sırada yer alan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) ilişkin "Akciğerimizi korumak önemli. Her türlü zararlı gazlardan, tozlardan, dumanlardan kaçınmalıyız. Sağlıklı bir kişi öksürüp, balgam çıkarmaz. Öksürük ve balgam bir alarmdır; bu alarmı duymak lazım" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'daki terör saldırısında yaralananlar ile ilgili, "Tedavisi tamamlanıp taburcu olan yaralıların sayısı 58'e ulaştı. Tedavisi devam eden 17 yaralı serviste, 6 hasta ise halen yoğun bakımda" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs sonrası ortaya çıkan sağlıkla ilgili uzayan sorunların sadece akciğerle ilgili olmadığına dikkat çekerek "Koronavirüs sonrası ciddi bir unutkanlık problemi yaşayan hastalar var" dedi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu da "Koronavirüs sonrası hastalarımızın yüzde 20'sine ulaşan oranlarda unutkanlık görülüyor" diye konuştu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığının özel hastanelere yönelik düzenlemesine ilişkin "Özel hastanelerin yaptığımız planlamayı muayenehane hekimliği üzerinden delmelerine izin vermek istemiyoruz." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 4 günde koronavirüs vaka sayısında kısmi bir artış olduğunu belirterek, "Şu anda 2 bin 700'ler, 2 bin 800'ler civarında. Aralık ayı için bir miktar yükseliş olabilir. Ama artık Covid korkusuyla yaşamayalım. Bu salgının devam edeceğini, nasıl bulaştığını, Covid'le birlikte yaşamı artık öğrendik" dedi.
İstanbul'da 3 - 9 Kasım organ bağışı haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında hastane koridorunda organ bağışını anlatan resim sergisi açıldı.