Kadın istihdamında OECD ülkeleri arasında son sırada yer alan Türkiye'de kamu sektöründe istihdam edilen kadın işçilerin oranı Mayıs 2022 verilerine göre yüzde 18'e düştü. 2020'de bu oran yüzde 29'du.
Reuters anketine katılan ekonomistler, Türkiye'de enflasyonun Haziran ayında yüzde 78'in üzerine çıkacağı öngörüsünde bulundu. Ankete göre, yıl sonu beklentisiyse yüzde 69,5.
Almanya’da hükümet doğal gazda zor bir döneme hazırlanıyor. Ekonomi Bakanı Habeck doğal gaz sıkıntısı nedeniyle sanayi tesislerinin kapatılmasının gerekebileceğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini tahminler doğrultusunda yüzde 14'te sabit tuttu. Merkez Bankası enflasyondaki yükselişte enerji maliyeti artışlarının etkili olmaya devam ettiğini belirtti.
Rusya’dan daha az doğal gaz gelse de gaz depolarının kışa kadar doldurulması gerekiyor. Çözüm ise gazın artık elektrik üretiminde kullanılmaması. Ancak gazın alternatifi iklime zararlı linyit ve taş kömürü.
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla ekonomik yavaşlama nedeniyle binlerce pozisyonu kapatmayı planlıyor. Elon Musk şirketi Tesla’nın üç ay içinde toplam çalışanların yüzde 3,5’inin işine son verileceğini söyledi.
Suudi Arabistan ile Türkiye ilişkileri normalleşme sürecine girerken ekonomi alanında yeni adımlar bekleniyor. İki ülke merkez bankaları arasında swap anlaşmasının imzalanması da güçlü ihtimaller arasında.
İngiltere'de son 30 yılın en büyük demiryolu grevi toplu taşımada kaosa yol açtı. İşçiler, yüzde 9 ile son 40 yılın zirvesine çıkan enflasyona karşı düşük kalan maaşlarının artırılmasını talep ediyor.
İşçi temsilcileri asgari ücrete yapılması muhtemel ara zam ile enflasyonun etkisinin silinmesi gerektiğini söylüyor. Asgari ücretin üstünde maaş veren özel sektördeki ortalama ara zam beklentisi ise yüzde 30.
Elektrik dağıtım şirketleri, elektrikte yeni bir zam için Enerji Bakanı'nın kapısını çaldı. Şirketler yüzde 50 zam talebinde bulundu, yaklaşık yüzde 30'luk oranda anlaşma sağlandı.
Amerikan merkez bankası Fed, yüksek enflasyonla mücadele bağlamında politika faizini 0,75 oranında artırdı. Bu, bankanın son 28 yılda yaptığı en yüksek artırım oldu.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Akran ülkelerle kıyasladığımızda dünyada hem en yüksek enflasyona hem de son derece yüksek risk primine sahip ülke konumundayız" dedi.
Piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün vereceği faiz kararında. Fed’in enflasyonla mücadele amacıyla 1994’ten beri görülen en yüksek faiz artışını açıklaması mümkün.
Dünyada dolar milyonerlerinin sayısı geçen yıl artış gösterdi. Zenginlerin varlıkları bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 86 trilyon dolar ile rekor düzeye çıktı. En fazla zengine sahip ülkeler ABD, Japonya ve Almanya.
Altı muhalefet partisi ekonomide krizin aşılması için kurumlar reformu önerdi: Hasar tespiti yapılacak, MB güçlendirilecek, Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanacak, Strateji ve Planlama Teşkilatı kurulacak.
Suriye’de operasyon, Yunanistan’la tansiyon, gazetecilere gözaltı, sosyal medya yasası… "Erdoğan, destek kaybettiği ortaya çıktıkça, vaziyeti kurtaracak yeni araçlara sarılıyor." Banu Güven DW Türkçe için yazdı.
Ekonomi yönetimi neden aniden paket açıkladı? Piyasalar Erdoğan'ın hangi sözlerinden sonra umudu kesti? Türk ekonomisini bekleyen yeni tehlike ne? Erdal Sağlam'ın analizi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarrufların TL ile değerlendirilmesinin teşviki ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) uygulaması başlatacak.
Avrupa Merkez Bankası enflasyonu gerçek bir tehdit kabul etmekte acele etmedi ve en sonunda bugün faiz artırma kararı aldı. Henrik Böhme bu adımı atmakta muhtemelen geç kalındığı yorumunu yapıyor.
AKP’nin ekonomi politikası, alt ve orta sınıfı aşağı çekerken üst gelir grubunu daha da zengin etti. Milyoner sayısı beş ayda yaklaşık 89 bin kişi arttı.
OECD içinde bulunduğumuz yıl ile gelecek seneye ilişkin büyüme hedeflerini aşağı doğru revize etti. Örgüt, Ukrayna savaşının bir sonucu olarak enflasyonda da iyileşme beklemiyor.
Dünya Bankası, Ukrayna savaşı nedeniyle Ocak ayında 2022 yılı için yaptığı küresel ekonomik büyüme tahminini düşürdü. Kuruluş, küresel ekonomiyi bekleyen stagflasyon tehlikesine dikkat çekti.
Alman şirketlerine yapılan yurt dışı ve yurt içi siparişlerde üç aydır düşüş kaydediliyor. Düşüşün gerekçesi olarak Ukrayna savaşı ve çip tedarikinde yaşanan sıkıntılar gösteriliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, artan enflasyon karşısında özellikle gelir düzeyi düşük vatandaşların alım gücünün korunması için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.
Seçim sürecinden önce atılacak ekonomik adımların bütçe üzerindeki yükü daha da arttıracağını belirten ekonomistlere göre bu manzarayı değiştirmek isteyen bir iktidarı acı reçeteler ve kemer sıkma politikaları bekliyor.
Türkiye’de yıllık enflasyon oranının yüzde 73,5’e ulaşması Alman basınında da ele alınıyor. Yorumlarda, enflasyonun yükselmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının etkili olduğu değerlendirmesi yapılıyor.
İstanbul Finans Merkezi Kanun Teklifi ile kuruluşlara bazı vergi istisnaları ve muafiyetler öngörülüyor. Dr. Ozan Bingöl'e göre uluslararası kuruluşlar ise hukukun üstünlüğü gibi unsurlara daha fazla dikkat ediyor.
TÜİK, Mayıs enflasyonunun aylık bazda yüzde 2,98, yıllık bazda yüzde 73,5 arttığını açıkladı. ENAG ise Mayıs enflasyonunu yüzde 160,76 olarak verdi. Üretici endeksinde enerji fiyatlarındaki patlama dikkat çekti.
Türkiye’de enflasyon sorunu büyümeye devam ediyor. Hükümet kanadı sorunun kısa sürede çözüleceğini söylerken ekonomistlere göre enflasyon yükselmeye devam edecek.
Konut piyasasındaki kriz kendisini kira tespit ve kiracı tahliye davalarında gösteriyor. Artan kira anlaşmazlıkları mahkemelere taşınırken çoğu dava 3-4 yıl sürüyor.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) konutlarda kullanılan doğal gazın birim fiyatını Haziran ayında yüzde 30 arttırdı. Elektrik fiyatlarında da yüzde 15 artış yapıldı.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye'deki enflasyon artışına karşı uyarıda bulundu. Global görünümün Türkiye'nin lehine olmadığını belirten Turan, "Enflasyonda her geçen gün hedef dediğimiz noktadan uzaklaşıyoruz” dedi.
Almanya'da Mayıs ayında enflasyon yüzde 7,9 artış gösterdi. Enerjide fiyat artışları yüzde 38,3'ü bulurken gıda maddeleri ortalama yüzde 11,1 pahalandı. Maliye Bakanı "kemer sıkma" mesajı verdi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun Mayıs ayı raporuna göre Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı asgari ücreti geçerek 6 bin 17 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 19 bin 602 TL'ye çıktı.
Türk lirasının ABD doları ve euro karşısında değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL kuru Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 16,35'i aştı, euro/TL de 17,46’yı gördü.
Almanya'da bir süredir devam eden nitelikli eleman açığı bir türlü kapatılamıyor. Uzmanlar daha fazla vasıflı göçmene kapıların açılması gerektiğini dile getiriyor.
Dünyada buğday konusunda endişeler artarken sektör temsilcileri Türkiye’nin buğday üretiminde ve tedarikinde kısa vadede ciddi sıkıntı yaşamayacağını belirtiyor. Ancak tedarik sıkıntısı kendisini fiyatlarda gösterebilir.